top of page

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 500 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η αύξηση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.


Υπό το πλαίσιο αυτό μεγάλο στοίχημα αποτελεί η επιτυχία του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ», το οποίο με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να μοχλεύσει δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.


«Πρόκειται για το πιο δυνατό Ταμείο Επιχειρηματικότητας που έχει βγει ποτέ. Πιο δυνατό και από το ΤΕΠΙΧ Ι και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.


Ειδικότερα, ο εγγυοδοτικός πυλώνας του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 80% των επιχειρηματικών δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πυλώνας των επιδοτήσεων θα παρέχει δάνεια κατά τα οποία θα υπολογίζεται μηδενικό επιτόκιο για το 40% του ποσού και για το υπόλοιπο 60% του ποσού το επιτόκιο θα μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.


Προϋπολογισμός

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ταμείο χαρτοφυλακίου, στο οποίο θα λειτουργήσουν καταρχήν το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ύψους 300 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Συγχρηματοδότησης (ύψους 200 εκατ. ευρώ), ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν μόνο ταμείο παροχής συγχρηματοδοτούμενων δανείων. Επίσης το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ παρέχει δάνεια με διετή επιδότηση επιτοκίου, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για επενδυτικά σχέδια.


Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).




Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα μέσα από τη φόρμα ενδιαφέροντος επιλέγοντας το κατάλληλο θέμα.

bottom of page