top of page

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Έγινε ενημέρωση: 5 Ιαν 2023

Επωφεληθείτε από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και οδηγήστε την επιχείρησή σας στη βιωσιμότητα!


Ο Αναπτυξιακός Νόμος αφορά την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή συνοχή. Σκοπός του είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η υψηλή προστιθέμενη αξία, η προσφορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και συστημάτων και η βελτίωση της εξωστρεφούς εθνικής μας ταυτότητας στον διεθνή χώρο.


Σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, καθώς και την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, ο Αναπτυξιακός Νόμος, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις των δαπανών για τους κλάδους του Τουρισμού, της Μεταποίησης, των Logistics, της Ενέργειας, των Τεχνολογιών, της Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ).


Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, αποσκοπεί στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθούν:

  1. ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

  2. η πράσινη μετάβαση

  3. η δημιουργία οικονομιών κλίμακας

  4. η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης

  5. η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό

  6. η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας

  7. η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)

  8. η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η Kontakos MC διασφαλίζει την ομαλή ένταξη των επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, επιλέγοντας το κατάλληλο εργαλείο για τη βέλτιστη χρηματοδότηση των έργων τους.



Τα καθεστώτα είναι τα εξής:

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων,

2. Πράσινη μετάβαση Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων,

3. Νέο Επιχειρείν,

4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης,

5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία,

6. Αγροδιατροφή πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων αλιεία και υδατοκαλλιέργεια,

7. Μεταποίηση Εφοδιαστική αλυσίδα,

8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια,

9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων,

10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού,

11. Μεγάλες επενδύσεις,

12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας,

13. Επιχειρηματικότητα 360ο.


Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

α) εμπορική εταιρεία, β) συνεταιρισμός, γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), δ) υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, ε) κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, στ) δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον: i. δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, ii. δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, iii. δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

α. Εμπορική εταιρεία,

β. συνεταιρισμός,

γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.),

δ. υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,

ε. κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,

στ. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον:στα. δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού,στβ. δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, στγ. δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 22, ζ. ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.

Comments


Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα μέσα από τη φόρμα ενδιαφέροντος επιλέγοντας το κατάλληλο θέμα.

bottom of page